Termin „ rewitalizacja” oznacza przywracanie żywotności , czyli poprawianie niedostatków w funkcjonowaniu organizmu – tak pod względem fizycznym jak psychicznym. Najlepszymi metodami rewitalizującymi są środki i sposoby postępowania o działaniu ogólnoustrojowym, łagodnym i bezpiecznym.
Apiterapia
Stosowanie naturalnych produktów pszczelich w celach rewitalizacyjnych na dość długą tradycję.
- Płytki kwiatowe oprócz właściwości regenerujących organizm, wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, poprawiają krążenie mózgowe, działają antybiotycznie. Płytki są też doskonałym środkiem wzmacniającym w stanach ciągłego zmęczenia, wyczerpania, obniżenia sił życiowych. Polecane są również w dolegliwościach jelitowych, a ponadto w przeroście gruczołu krokowego.
- Mleczko pszczele – poza szczególnymi wartościami odżywczymi – ma pobudzający wpływ na słabnącą z wiekiem odporność. Reguluje procesy przemiany materii , wzmacnia koncentrację, podnosi odporność organizmu.
- Pierzga zapobiega powstawaniu wielu schorzeń. Wskazane w chorobach nadciśnieniowych, niedokrwistości i chorobach jelit, braku łaknienia, w stanach wyczerpania psychofizycznego i w okresie rekonwalescencji.
- Miody należą do najpopularniejszych i najczęściej stosowanych produktów pszczelich. Miód uchodził już w strożytności za cudowny lek i uniwersalne antidotum . Jedzenie miodu zapobiega tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych, chroni przed negatywnymi skutkami stresu, wspomaga trawienie. Spożywanie miodu przez osoby starsze powinno iść w parze z ograniczeniami spożywania cukru w pożywieniu.