W Chrząstowicach Seniorzy kisili warzywa. Fermentowane produkty są bardzo zdrowe, smaczne, tanie i niezwykle proste w realizacji – robią się same. Jest to sposób konserwacji żywności przeznaczonej do spożycia np. ogórki, kapusta. Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania i przechowywania żywności. W czasie kiszenia pożyteczne bakterie zmieniają cukry zawarte w warzywach i owocach na kwas mlekowy, który jest świetnym konserwantem. Kiszonki dostarczają sporo witamin: B1, B2, B3, które reguluja metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Kiszonki są również dość dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Jednak wbrew powszechnej opinii nie mają więcej witaminy C niż świeże owoce i warzywa. Zawierają sporo błonnika, który daje poczucie sytości, co sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi. W czasie fermentacji warzywa i owoce tracą kalorie na skutek spadku zawartości cukru i zwiększenia ilości wody.