Seniorze pamiętaj o Witaminach..

SENIORZE, PAMIĘTAJ O WITAMINACH!

            Starzenie, to proces fizjologiczny, zachodzi on w indywidualnym tempie. Światowa Organizacja Zdrowia mówi, że wczesna starość rozpoczyna się po 60 roku życia. Wpływają na to między innymi czynniki: ekonomiczne, demograficzne, psychologiczne, biologiczne, społeczne. W procesie starzenia się, bardzo ważną rolę odgrywa odpowiednie odżywianie. Pozwala ono niejednokrotnie uchronić człowieka przed różnego rodzaju chorobami. Osoby starsze bardzo często popełniają błędy w odżywianiu, spożywają nadmiar tłuszczu  i cholesterolu, bądź z powodu braku apetytu jedzą zbyt mało, co może prowadzić do niedoboru składników mineralnych i witamin.

Edukacja osób starszych na temat zdrowego odżywiania jest bardzo ważną kwestią, dlatego poniżej zamieszczamy tabelkę, w której opisane są witaminy i minerały niezbędne do zdrowego życia.

Lp. Nazwa Funkcja w organizmie Występowanie w pożywieniu
1. Witamina C Zapobiega poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu. Ułatwia wchłanianie żelaza. Wpływa na koncentrację, zdrowy sen oraz chroni przed depresją. Owoce cytrusowe i jagodowe, czerwona papryka, natka pietruszki, warzywa kapustne.
2. Witamina D Jest niezbędna do utrzymania prawidłowej struktury kośćca. Chroni przed osteoporozą. Wpływa na zwiększenie wydolności i wydajności organizmu. Zmniejsza ryzyko cukrzycy, czy chorób nowotworowych. Korzystnie wpływa również na funkcjonowanie mózgu, zachowanie dobrej pamięci, a także chroni przed depresją. Ryby morskie, oleje rybie.
3. Witamina E Korzystnie wpływa na kondycję skóry. Opóźnia starzenie, regeneruje, nawilża, natłuszcza. Obniża stężenie „złego” cholesterolu w organizmie. Wspomaga pracę mózgu, wpływa na koncentrację oraz chroni przed rozdrażnieniem psychicznym. Chroni przed zawałem serca i miażdżycą. Oliwki, awokado, warzywa strączkowe oraz ciemnozielone, nasiona sezamu, słonecznika, dyni, orzechy i migdały, kiełki pszenicy, pełne ziarna zbóż, oleje, oliwa.
4. Witaminy z grupy B Odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego- poprawiają sprawność intelektualną i nastrój oraz łagodzą napięcie nerwowe. Owoce i jarzyny, razowe pieczywo żytnie, drożdże, płatki owsiane.
5. Cynk Reguluje pracę układu krążenia- zapobiega żylakom, pomaga w stabilizowaniu ciśnienia. Chroni przed chorobami skórnymi. Korzystnie wpływa również na zdrowie psychiczne, chroni przed występowaniem zaburzeń psychicznych takich jak: stany lękowe, czy depresja. Płatki owsiane, otręby, kiełki, chleb razowy, nasiona dyni, śledzie, czosnek.
6. Magnez Pomaga w przemianie materii. Wpływa na poprawę koncentracji, pamięci i nastroju. Odpowiada za dostawę energii do organizmu. Orzechy, pestki roślin oleistych, czekolada, kakao, chleb żytni, razowy.
7. Potas Odpowiada za dobrą koncentrację oraz prawidłową pracę mięśni. Pomaga kontrolować ilość wody w organizmie oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Korzystnie wpływa na zdrowie psychiczne, chroni przed depresją. Wszystkie jarzyny i owoce, w szczególności ziemniaki, banany i pomidory.
8. Selen Chroni organizm przez wirusami i bakteriami. Działa przeciwzapalnie, wspomaga leczenie reumatyzmu. Zapobiega chorobom wzroku takim jak: zwyrodnienie plamki żółtej, czy zaćma. Jest niezbędny dla zdrowia mózgu, pozwala zachować zdolności poznawcze oraz dobry nastrój. Pieczywo razowe, pomidory, czosnek, grzyby, otręby, jajka, ryby morskie.
9. Żelazo Odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji krwinek. Reguluje stężenie hemoglobiny. Wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, pomaga w utrzymaniu odpowiedniej temperatury ciała oraz pracy mózgu. Poprawia koncentrację, pomaga w utrzymaniu zdrowia psychicznego, pozwala podtrzymywać dobry nastrój. Szpinak, fasola, groch, burak, pokrzywa, migdały, kakao, czerwone mięso, kasza gryczana, otręby pszenne, płatki owsiane, suszone drożdże.