SENIORZE, PAMIĘTAJ O WITAMINACH!
Starzenie, to proces fizjologiczny, zachodzi on w indywidualnym tempie. Światowa Organizacja Zdrowia mówi, że wczesna starość rozpoczyna się po 60 roku życia. Wpływają na to między innymi czynniki: ekonomiczne, demograficzne, psychologiczne, biologiczne, społeczne. W procesie starzenia się, bardzo ważną rolę odgrywa odpowiednie odżywianie. Pozwala ono niejednokrotnie uchronić człowieka przed różnego rodzaju chorobami. Osoby starsze bardzo często popełniają błędy w odżywianiu, spożywają nadmiar tłuszczu i cholesterolu, bądź z powodu braku apetytu jedzą zbyt mało, co może prowadzić do niedoboru składników mineralnych i witamin.
Edukacja osób starszych na temat zdrowego odżywiania jest bardzo ważną kwestią, dlatego poniżej zamieszczamy tabelkę, w której opisane są witaminy i minerały niezbędne do zdrowego życia.
Lp. | Nazwa | Funkcja w organizmie | Występowanie w pożywieniu |
1. | Witamina C | Zapobiega poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu. Ułatwia wchłanianie żelaza. Wpływa na koncentrację, zdrowy sen oraz chroni przed depresją. | Owoce cytrusowe i jagodowe, czerwona papryka, natka pietruszki, warzywa kapustne. |
2. | Witamina D | Jest niezbędna do utrzymania prawidłowej struktury kośćca. Chroni przed osteoporozą. Wpływa na zwiększenie wydolności i wydajności organizmu. Zmniejsza ryzyko cukrzycy, czy chorób nowotworowych. Korzystnie wpływa również na funkcjonowanie mózgu, zachowanie dobrej pamięci, a także chroni przed depresją. | Ryby morskie, oleje rybie. |
3. | Witamina E | Korzystnie wpływa na kondycję skóry. Opóźnia starzenie, regeneruje, nawilża, natłuszcza. Obniża stężenie „złego” cholesterolu w organizmie. Wspomaga pracę mózgu, wpływa na koncentrację oraz chroni przed rozdrażnieniem psychicznym. Chroni przed zawałem serca i miażdżycą. | Oliwki, awokado, warzywa strączkowe oraz ciemnozielone, nasiona sezamu, słonecznika, dyni, orzechy i migdały, kiełki pszenicy, pełne ziarna zbóż, oleje, oliwa. |
4. | Witaminy z grupy B | Odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego- poprawiają sprawność intelektualną i nastrój oraz łagodzą napięcie nerwowe. | Owoce i jarzyny, razowe pieczywo żytnie, drożdże, płatki owsiane. |
5. | Cynk | Reguluje pracę układu krążenia- zapobiega żylakom, pomaga w stabilizowaniu ciśnienia. Chroni przed chorobami skórnymi. Korzystnie wpływa również na zdrowie psychiczne, chroni przed występowaniem zaburzeń psychicznych takich jak: stany lękowe, czy depresja. | Płatki owsiane, otręby, kiełki, chleb razowy, nasiona dyni, śledzie, czosnek. |
6. | Magnez | Pomaga w przemianie materii. Wpływa na poprawę koncentracji, pamięci i nastroju. Odpowiada za dostawę energii do organizmu. | Orzechy, pestki roślin oleistych, czekolada, kakao, chleb żytni, razowy. |
7. | Potas | Odpowiada za dobrą koncentrację oraz prawidłową pracę mięśni. Pomaga kontrolować ilość wody w organizmie oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Korzystnie wpływa na zdrowie psychiczne, chroni przed depresją. | Wszystkie jarzyny i owoce, w szczególności ziemniaki, banany i pomidory. |
8. | Selen | Chroni organizm przez wirusami i bakteriami. Działa przeciwzapalnie, wspomaga leczenie reumatyzmu. Zapobiega chorobom wzroku takim jak: zwyrodnienie plamki żółtej, czy zaćma. Jest niezbędny dla zdrowia mózgu, pozwala zachować zdolności poznawcze oraz dobry nastrój. | Pieczywo razowe, pomidory, czosnek, grzyby, otręby, jajka, ryby morskie. |
9. | Żelazo | Odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji krwinek. Reguluje stężenie hemoglobiny. Wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, pomaga w utrzymaniu odpowiedniej temperatury ciała oraz pracy mózgu. Poprawia koncentrację, pomaga w utrzymaniu zdrowia psychicznego, pozwala podtrzymywać dobry nastrój. | Szpinak, fasola, groch, burak, pokrzywa, migdały, kakao, czerwone mięso, kasza gryczana, otręby pszenne, płatki owsiane, suszone drożdże. |