W Zawadzie Seniorzy przygotowywali danie azjatyckie. Były to sajgonki i Mango Sticky Rise. Seniorom bardzo smakowały oba dania. Przepisy na nie są bardzo proste!
- JAK PRZYGOTOWAĆ SAJGONKI?
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić drobniutko posiekaną cebulę, dodać marchewkę, imbir i starty czosnek, smażyć przez minutę. Dodać mięso i mieszając smażyć przez około 2 minuty aż całe będzie obsmażone.
- Wlać sos sojowy i sos rybny, mieszając smażyć przez pół minuty. Odstawić z ognia i przełożyć do dużej miski, dodać natkę, miętę, szczypiorek.
- Dodać drobniutko posiekany wcześniej ugotowany i osuszony makaron ryżowy, drobniutko posiekany szpinak i wcześniej ugotowane i posiekane grzyby mun. Do ostudzonej masy dodać jajko i wymieszać.
- Placki ryżowe wkładać na kilkanaście sekund do ciepłej wody, układać na desce, nakładać po łyżce nadzienia, zawinąć naleśnik na nadzienie, zwijanie wygląda jak przy krokietach.
- Na koniec partiami smażyć na oleju i Smacznego!
- PRZEPIS NA MANGO STICKY RISE!
1. Na sito wsypujemy ryż i płuczemy pod bieżącą wodą tak długo, aż woda będzie zupełnie przezroczysta.
2. Namaczamy ryż w wodzie na 30 minu., ale może być równie dobrze godzina. Odcedzamy.
3. Do garnka wsypujemy ryż, zalewamy puszką mleka kokosowego. Płyn powinien zakryć ryż.
4. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu bez mieszania przez 15 minut i po wyłączeniu kuchenki zostawiamy przykryty garnek na kolejne 10 minut. Przez cały proces nie zaglądamy do ryżu.
5. Do drugiego garnka przelewamy puszkę mleka kokosowego, dodajemy cukier i sól i lekko podgrzewamy.
6. Do miseczek przekładamy ryż, polewamy sosem i dekorujemy mango pokrojonym w dowolne formy. Smacznego!